Wijn & Spijs

 

Gerechtje 1: Gesmoorde en gebrande jonge prei met krokante aardappel, aardappel-noodles en frisse groene kruidendressing.

 

Maak je bordje net zo mooi op als een echte chef:

1. zet twee borden klaar en leg een rolletje aardappel-noodles midden op elk bord.

2. schep over elk van de rolletjes 2 theelepels dressing

3. leg op elk bordje een half gepocheerd preitje met de gebrande kant naar boven

4. schep op de prei nog een theelepel dressing 

5. garneer de bordjes nog met de krokante aardappel

 

 of bekijk hier het filmpje

 


Wijn 1: Raina La Peschiera di Pacino Bianco IGT Bio 2019

 

Italiaans wit uit Umbrië gemaakt van 100% Trebbiano Toscano

De wijngaard ligt op 220 meter boven zeeniveau met ongeveer 5000 planten per hectare, zand zandsteen, grind en stenen. Raina werkt biodynamisch en er wordt handmatige oogst in september, vervolgens een zachte persing en spontane fermentatie. Ongeveer 3 dagen macceratie, geen temperatuur controle en geen manipulatie. Vervolgens gaat de wijn 5 maanden in RVS op de lies (de dode gistcellen). En hij gaat zonder filtering en klaring de fles in.

 

Zeer drinkbare typische Umbrische witte Trebbiano. Droog, licht mineraal, vol, aromatisch!

 

benieuwd naar wat Elroy je over deze wijn wil vertellen, bekijk dat dan hier


Wijn 2: Bodegas PradoRey Blanco 2019

Bodegas PradoRey is gevestigd in het kleine plaatsje Gumiel de Mercado, dat tussen Burgos en Madrid in het oostelijke deel van de Ribera del Duero ligt. Het domein bevindt zich op het landgoed ‘Real Sitio de Ventosilla’, wat maar liefst 3.000 hectare telt. Ze bezitten de meeste wijngaarden van iedereen in de D.O.C. Er staat een klein, zestiende-eeuws paleis, wat ooit toebehoorde aan de koninklijke familie van Castilië, maar inmiddels is omgedoopt tot luxe hotel. Het wijnhuis zelf is gebouwd in harmonie met zijn omgeving, het is ingebed in de heuvel en gedeeltelijk ondergronds. Op deze manier kan er een constante temperatuur en luchtvochtigheid gehandhaafd worden. Een prachtige witte wijn gemaakt van hoofdzakelijk Verdejo en Albarin (niet te verwarren met de albarino druif ). De Albarín blanco is een zeldzaam Spaans druivenras dat niet zo lang geleden weer herontdekt is. Hij zorgt voor een spannende wijn met aroma’s van bloemen en kruiden en een heerlijke frisheid. Je vindt Albarin alleen in enkele wijngaarden in Ribera del duero. Zowel de Verdejo en Albarin worden in de nacht geoogst.

De gisting vindt plaats in betonnen cuves waarna de wijn eerst 5 maanden rijpt op zijn lie in RVS en daarna 5 maanden in Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten.

In de neus complexe tonen van rijp wit fruit maar ook tonen van vanille en geroosterde noten zijn heerlijk geïntegreerd in de wijn. Elegant, verfijnd en subtiel en veel lengte!

 

Lieke vertelt je graag waarom zij voor deze wijn koos, bekijk het filmpje hier


Gerechtje 2: Draadjesvlees van asperges met geroosterde meiraap en wildpluk

 

Maak je bordjes net zo mooi op als een echte chef:

1. maak het draadjesvlees van asperge warm in een pannetje, waar je de partjes meiraap meteen doorheen roert, blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt..

2. verdeel de warme stoof over twee kommen of diepe borden.

3. Garneer de borden met de wilde kruiden die bij het gerechtje zitten

 

Tip: met ‘’volume’’ ziet het gerechtje er feestelijker uit! probeer de takjes en bloemen een beetje omhoog te laten steken in plaats van ze plat neer te leggen. 

 

Van de chef zelf horen en zien hoe je dit aanpakt? Check de video hier


Wijn 3: Bodegas Vivanco Rioja Blanco 2019

Bodegas Vivanco in het Spaanse Rioja is geen doorsneebodega. Het is een familiebedrijf met diepe wortels in de traditie van de regio. Maar het heeft ook een duidelijke visie op de toekomst. En die reikt verder dan alleen goede wijn maken: de bodega wil de kennis van en liefde voor wijncultuur vergroten én verspreiden. Dat doet het bedrijf met oenologische projecten, maar ook met een heel bijzonder eigen wijnmuseum.

Vivanco werd opgericht door Pedro Vivanco, een man met grote dromen en dito energie. Inmiddels leiden zijn zoons Rafael en Santiago het bedrijf. De wijngaarden ervan zijn verspreid over het noorden van Rioja. Dat betekent een gevarieerd landschap, met diverse bodemsoorten en lokale klimaten. Zo kan ieder druivenras groeien op de plek waar het optimaal gedijt, aldus wijnmaker Rafael. Hij teelt onder andere garnacha, tempranillo, graciano, mazuelo en viura.

De druiven worden verwerkt in een nieuwe, ondergronds gebouwde wijnmakerij, die midden in de wijngaarden ligt. Ze is voorzien van moderne technieken voor optimale wijnkwaliteit, zoals verplaatsing van de druiven met behulp van de zwaartekracht, en computergestuurde persen die geen milligram te veel of te weinig druk uitoefenen. Alles om wijnen te maken die authentiek zijn en hun herkomst tonen – wijnen die 100% Rioja zijn.

 

Rafael Vivanco combineert de druiven viura, tempranillo blanco en maturana blanca  (een vrijwel onbekende maar oudste Rioja kwaliteitsdruif) in een loepzuivere, witte wijn met frisse, rijpe fruittonen. Hij maakt gebruik van een mix van klassieke en moderne wijnmaaktechnieken en zorgvuldige vinificatie, zoals koude inweking en rijping van 4 maanden op de gistresten. Hij maakt deze wijnen van inheemse druiven die groeien op koelere wijngaarden. De druiven worden geoogst waarna ze geen houtrijping krijgen. De wijn is frisdroog, geurend en sappig. 

 

Benieuwd waarom Bauke deze wijn koos, bekijk haar uitleg hier


Wijn 4: Domaine de Pellehaut Ampelomeryx 2019

Domaine de Pellehaut heeft al een lange historie als het op wijnbouw aankomt. De streek is van oudsher de streek van de armangac. Deze sporen zijn nog overal voelbaar, vooral de aanplant en gebruik van druivenrassen als Ugni Blanc, Colombard en de Gros- en Petit Manseng verwijzen hiernaar. De druivenrassen werden in eerste instantie niet goed genoeg bevonden voor kwaliteitswijnen, maar meer kennis in combinatie met de juiste technieken laat menig wijnliefhebber aangenaam verrassen. Pellehaut is vanuit beginsel dan ook echt een armangac huis, dit maken ze dan ook nog steeds vol trots. De wens om ook wijn te maken, is hier briljant aan toegevoegd. In de jaren ’80 is de familie Béraut begonnen met het maken van wijnen, met bijzonder veel succes.

Domaine de Pellehaut werkt op zeer verantwoorde wijze, ze zijn ‘Haute Valeur Environmentale niveau 3’ gecertificeerd. De bewerking van de bodem, de wijnstokken, de waterhuishouding, het minimaliseren van afval, maar ook educatie van de werknemers spelen hier een grote rol in.

De Ampelomeryx is absoluut een bijzondere blend van Pinot Noir, Syrah en Malbec. Samen geven ze een levendig en fris glas rode wijn met enig diepgang. Het aroma is vol van bessen, cassis en kers, met een vleug peper en kaneel. De Ampelomeryx Rouge mag absoluut wat koeler geserveerd worden, tussen de 12 en 18 gr. C., lekker om te combineren op borrelplanken met koude vleeswaren en diverse kazen of een vis-bbq.

 

Walt laat je weten waarom hij voor deze wijn koos, bekijk de video